Στο τμήμα των ανώτερων θεωρητικών ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα, παρακολουθώντας και τα υποχρεωτικά μαθήματα όπως Σολφέζ, Ιστορία Μουσικής, Πιάνο, Αντίστιξη, Χορωδία, να αποκτήσει κάποιο ή όλα τα πτυχία θεωρητικών.
Με την απόκτηση των πτυχίων αυτών, του δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής.

Η σχολή ανώτερων θεωρητικών, περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

  • Ωδική
  • Αρμονία
  • Αντίστιξη
  • Φούγκα
  • Σύνθεση

Σε αυτά τα τμήματα φοιτούν σπουδαστές που έχουν ήδη παρακολουθήσει επιτυχώς τον κύκλο των υποχρεωτικών θεωρητικών και στοχεύουν στην ολοκλήρωση της μουσικής τους παιδείας και στην επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική. Σε αυτό το επίπεδο, ο σπουδαστής προχωρά στη γραφή για πολυφωνικά σχήματα, διδάσκεται αντιστικτική γραφή, κοράλ, στοιχεία ενορχήστρωσης, ανάλυση & σύνθεση φούγκας. Στο τμήμα της σύνθεσης, το οποίο απαιτεί ολοκλήρωση των υπολοίπων τάξεων ανώτερων θεωρητικών, ο σπουδαστής μαθαίνει να συνθέτει για χορωδία & ορχήστρες βασισμένος στο προ-κλασικό & κλασικό μοτίβο γραφής καθώς και στο σύγχρονο.
Στο ωδείο μας καθηγητής στα Ανώτερα Θεωρητικά είναι ο συνθέτης Κ. Τσιλίδης, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του ωδείου. Ο Κ. Τσιλίδης είναι από τους σπουδαιότερους καθηγητές των Ανώτερων Θεωρητικών που έχουμε στη χώρα μας, μιας και έχει διδάξει στα μεγαλύτερα ωδεία της χώρας μας και έχει μια πολλή μεγάλη πείρα, καθώς διδάσκει 40 χρόνια. Επίσης, μετά τα τόσα χρόνια διδασκαλίας του έχει γράψει ένα βιβλίο για όλη την ύλη της Αρμονίας, την οποία θεωρεί τη βάση της θεωρητικής μουσικής και οφείλει κάποιος που θέλει να φτάσει μέχρι τη σύνθεση να είναι απόλυτος γνώστης της Αρμονίας. Το βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Campia και περιέχει αναλυτική θεωρία για κάθε κεφάλαιο της Αρμονίας καθώς και ασκήσεις( μελωδίας, μπάσου αλλά και ανάριθμα μπάσα). Και κυκλοφορεί και βιβλίο με τις λύσεις των ασκήσεων.