Απόφοιτος του Εθνικού ωδείου και διπλωματούχος από τη τάξη βιολιού του Σπύρου Στεργίου, ο Βαβάτσικος Τριαντάφυλλος, διδάσκει βιολί από το 2006 έως σήμερα σε διάφορα ωδεία της Αθήνας. Είναι πτυχιούχος αντίστιξης και φούγκας έχοντας μαθητεύσει δίπλα στο Γιώργο Μήνα. Στο ενεργητικό του έχει ένα σημαντικό αριθμό συμμετοχών σε μουσικές δραστηριότητες ποικίλων μουσικών ειδών. Από μικρή ηλικία και για μεγάλο χρονικό διάστημα, 10 χρόνια, ήταν μέλος της ορχήστρας  Σ.Ο.Μ.Ν.Α. (Συμφωνική Ορχήστρα Μαθητών Νομαρχίας Αθηνών). Υπό την διεύθυνση μεγάλων μαέστρων, μεταξύ αυτών Δημήτρη Τουφεξή, Ανδρέα Πυλαρινό, πραγματοποίησε εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Κύπρο. Το 2005 με την Ορχήστρα Συνόλου του Εθνικού ωδείου Χαλανδρίου κέρδισαν το Α’ Βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ορχηστρών της Χ.Ο.Ν. (Χορωδία και Ορχήστρα Νέων). Αποτέλεσε μέλος της ορχήστρας του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου και συμμετείχε στην συναυλία της Βανέσσα Μέι το 2017 ως ένας εκ των βασικών βιολιστών. Κατά καιρούς έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλούς Αθηναϊκούς χώρους, παίζοντας έργα κλασσικών συνθετών για βιολί και πιάνο. Διψασμένος για το νερό της μουσικής, ποτέ δε σταμάτησε να ανελίσσεται, παρακολουθώντας σεμινάρια αυτοσχεδιασμού στη jazz μουσική από τον Gary Barton, ειδικό του είδους, μέσω του διάσημου Πανεπιστημίου του Berklee, αλλά και μαθητεύοντας δίπλα στους Βασίλη Κλουβάτο και Γιάννη Ζευγώλη γνωρίζοντας τα παραδοσιακά μονοπάτια.
Έχει βρεθεί στο πλευρό μεγάλων τραγουδοποιών της νεότερης γενιάς, συνοδεύοντάς τους με τους βελούδινους ήχους του βιολιού του. Συνεργασίες με Λάκη Παπαδόπουλο, Διονύση Τσακνή, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο αθηναϊκό κοινό αλλά και σε κοινό της επαρχίας, κατά τη διάρκεια περιοδειών. Συμμετοχή στην Ορχήστρα Μετροπόλιταν  στο πλευρό των Δημήτρη Λογαρά,  Ηρακλή Κοντού, μέλος του συγκροτήματος «Αργοναύτες» και άλλων σημαντικών μουσικών. Επιπροσθέτως, το 2011 προσκλήθηκε να παίξει στο πλευρό της Αγγελικής Κονιτοπούλου δίνοντας στον κόσμο με τους παραδοσιακούς ήχους, την αίσθηση της νησιώτικης ατμόσφαιρας.
          Ο Τριαντάφυλλος Βαβάτσικος είναι ένας μουσικός που θέλει να εξελίσσεται, να ανακαλύπτει και να υποστηρίζει νέους ήχους και νέες μελωδίες. Δε διστάζει να δοκιμάζει νέους τρόπους «παιξίματος» και να “παντρεύει” παλιά και νέα ακούσματα. Ιδρυτικό μέλος του σατυρικού συγκροτήματος “StandBy”, από το 2000, μιας μπάντας με διαφορετικούς ήχους, αρεστούς σε κάθε ηλικία. Τέλος, έχει συμμετοχές σε ηχογραφήσεις και τηλεοπτικά μουσικά δρώμενα.