Το μάθημα της Μουσικοκινητικής Αγωγής με το σύστημα C. Orff απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και γίνεται ομαδικά. Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο της μουσικής με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο. Το παιχνίδι, το τραγούδι, ο χορός, τα μουσικά όργανα της ορχήστρας Orff είναι τα μέσα με τα οποία τα παιδιά βιώνουν τις μουσικές έννοιες, πειραματίζονται, άλλοτε εκτελούν και άλλοτε δημιουργούν μουσικές και κινητικές συνθέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα μουσικοκινητικά παιχνίδια δίνεται η δυνατότητα στο παιδί, να εκφραστεί ελεύθερα, να χαλαρώσει, να εκτονωθεί και να αναπτύξει σταδιακά την αυτοπειθαρχία του, μέσω της καλλιέργειας του ελέγχου και του συντονισμού των κινήσεων του.
Αναπτύσσει την επικοινωνία του, καλλιεργεί την ομαδικότητα και τη συνεργασία του με άλλα παιδιά, μαθαίνει την σημαντικότητα του να είσαι μέρος μιας ομάδας, που για την ολοκλήρωση μιας διεργασίας απαιτείται η συλλογική δουλειά, και όλα αυτά μέσα από την ευχάριστη διαδικασία που λέγεται παιχνίδι.
Τα οφέλη είναι πραγματικά αναρίθμητα και πολύπλευρα. Έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες σχετικές με το θέμα, οι οποίες ενθαρρύνουν την άποψη ότι η μουσικοκινητική αγωγή προάγει την ευρηματικότητα, ότι η ακρόαση ή η εκμάθηση μουσικής ή ενασχόληση με τη μουσική (μουσικοκινητική αγωγή) από μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει θετικά τις γνωσιακές ικανότητες και την ακαδημαϊκή απόδοση του παιδιού, ότι η μουσική συμβάλλει στο «χτίσιμο» γερής μνήμης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική από νωρίς, επιδεικνύουν καλύτερες μνημονικές ικανότητες σε θέματα μη σχετιζόμενα άμεσα με τη μουσική, όπως η αριθμητική, η γραφή και η ανάγνωση.
Όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι, μπορεί η μουσικοκινητική αγωγή να απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά, καθώς η μουσική εκπαίδευση στην ευαίσθητη ηλικία της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας έχει πιο μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά μπορεί να απευθυνθεί εξίσου και σε ενήλικες. Ειδικά σε μια εποχή που το άγχος κι η πίεση της καθημερινότητας είναι περισσότερο έντονη από ποτέ, ένα πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντική διέξοδο: μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία εκτόνωσης και χαλάρωσης, ενεργοποίησης των αισθήσεων και της δημιουργικότητας, καλλιέργειας μια πληθώρας θετικών στοιχείων, χαρακτηριστικά αναφέρω: αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλία, συνεργασία και μια ιδιαίτερα ευχάριστη ευκαιρία γνωριμίας με τον υπέροχο κόσμο της μουσικής, ακόμα και για ανθρώπους που το είχαν σαν «όνειρο ζωής», όπως πολλές φορές μου έχουν πει, αλλά δεν τα είχαν καταφέρει μέχρι τώρα να το εκπληρώσουν.
Είμαστε πολύ περήφανοι για το τμήμα του Μουσικού Νηπιαγωγείου που έχουμε δημιουργήσει. Με την εξαιρετική δασκάλα/παιδαγωγό και την πλέον κατάλληλη αίθουσα για τις ηλικίες αυτές των μικρών μας μουσικών, το αποτέλεσμα είναι πάντα ξεχωριστό! Τα παιδιά έρχονται πάντα με κέφι στο μάθημα και δεν έρχονται για να περάσουν απλά την ώρα τους, αλλά μέσα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που γίνονται τα παιδιά μαθαίνουν χρήσιμες πληροφορίες, ακονίζοντας την μνήμη τους!
Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά! Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Λόγω του ότι τα παιδιά μπορούν να κρίνουν ακόμα καλύτερα και από εμάς, υπάρχει η δυνατότητα για ένα δοκιμαστικό μάθημα που τα παιδιά μπορούν να δουν αν πραγματικά τους αρέσει.
Το δοκιμαστικό μάθημα είναι εντελώς δωρεάν.