Το πιάνο, (ελληνική απόδοση: κλειδοκύμβαλο), είναι μουσικό όργανο, που μπορεί να θεωρηθεί έγχορδο ή κρουστό.
Το πιάνο μπορεί να αποδώσει μουσική είτε ως σόλο όργανο, είτε μέσα σε μια ορχήστρα.
Αν και πολλοί πιστεύουν πώς χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσική, το πιάνο κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στην τζαζ, την μπλουζ και το ροκ εν ρολ, καθώς και στη λαϊκή μουσική όπου είτε κυριαρχεί είτε λειτουργεί ως βοηθητικό για άλλα όργανα.
Τα περισσότερα έργα για πιάνο είναι γραμμένα αποκλειστικά γι’ αυτό, ωστόσο έχουν γραφεί και αρκετά έργα στα οποία το πιάνο συμμετέχει σε συμφωνική ορχήστρα είτε ως όργανο με προεξάρχοντα ρόλο (κονσέρτα για πιάνο) είτε και ως απλό όργανο της ορχήστρας.
Τα μαθήματα πιάνου, είναι για τον σπουδαστή μία μαγευτική εμπειρία με συνεχείς εκπλήξεις, μια και το ρεπερτόριο που διδάσκεται είναι ίσως το πλουσιότερο που μπορεί να συναντήσει κανείς στην μουσική εκπαίδευση. Έργα για πιάνο έχουν γράψει μουσουργοί όπως οι Mozart, Beethoven, Liszt, Chopin αλλά και Έλληνες συνθέτες όπως οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σπανουδάκης, Πλέσσας και τόσοι άλλοι. Οι σπουδαστές μέσα από τα μαθήματα πιάνου γνωρίζουν συναισθήματα που νιώθουν για πρώτη φορά!!
Άλλωστε κάθε σπουδαίος μουσικός έχει γράψει τις σπουδαιότερες μελωδίες του γι’αυτό ακριβώς το όργανο!
Στο ωδείο μας ακολουθούμε μια μέθοδο που μπορούν παιδιά ηλικίας από 4 ετών να ξεκινήσουν μαθήματα πιάνου, και μέσα από “παιχνίδι” μαθαίνει τις νότες, τον ρυθμό αλλά και μικρά τραγουδάκια. Ακόμη όμως και για ενήλικες σπουδαστές έχουμε μέθοδο πιάνου που ο σπουδαστής εύκολα και γρήγορα θα μπορέσει να κατανοήσει το σπουδαίο αυτό μουσικό όργανο και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να παίζει πιάνο!
Το πιάνο είναι το πιο διαδεδομένο μουσικό όργανο και κάθε μουσικός οφείλει να γνωρίζει πιάνο. Έτσι, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε και για όποιο λόγο κι αν θέλετε να ξεκινήσετε, το πιάνο είναι σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή.
Τέλος, κάθε αίθουσα του ωδείου μας διαθέτει πιάνο. Αν στην αρχή των σπουδών σας δεν έχετε ακόμη το όργανο στο σπίτι σας, κατόπιν συνεννόηση με τη γραμματεία, μπορείτε να μελετάτε στα πιάνα του ωδείου μας.